arg4_latv.jpg
Τα σκήπτρα του Ράλλυ Αργεντινής πέρασαν στον Jari-Matti Latvala και την Volkswagen μετά από 8 χρόνια κυριαρχίας του Sebastien Loeb και της Citroen, τις χρονιές που ο αγώνας μετρούσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!  Η νίκη του Φινλανδού, που είναι η 10η του στο WRC, αποκτά μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι κέρδισε στα ίσα τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Sebastien Ogier, χωρίς να αποτελούν δικαιολογία για τον τελευταίο τα μικροπροβλήματα που αντιμετώπισε στο πρώτο σκέλος. Παρηγοριά για τον Γάλλο το ότι κέρδισε την Power Stage του αγώνα και τους 3 έξτρα βαθμούς μπροστά από τους Hirvonen και Latvala.
arg4_ogier.jpg

Οι βροχές τις τελευταίες εβδομάδες στην Αργεντινή αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα, σε συνδυασμό με την λάσπη που δημιουργήθηκε αλλά και την ομίχλη, έκαναν το rally ιδιαίτερα σκληρό για οδηγούς και αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τα 29 αυτοκίνητα που ξεκίνησαν τον αγώνα, μόνο τα 11 (!!!) κατάφεραν να ολοκληρώσουν όλη τη διαδρομή (Ελέω Rally2 οι τερματίσαντες είναι 23)!

Την τελευταία ημέρα του αγώνα ο Mikko Hirvonen (Ford Fiesta RS WRC) ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση. Κέρδισε όλες τις ειδικές εκτός από την Power Stage, οδηγώντας ταχύτατα στην ομίχλη που ήταν ιδιαίτερα έντονη, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι ξεκινούσε πρώτος στις διαδρομές που είχαν σε πολλά σημεία λάσπη πολλών εκατοστών!!! Κατάφερε να ξεπεράσει τους Mads Ostberg (Citroen DS3 WRC) και Nasser Al Attiyah (Ford Fiesta RRC) και να ανέβει τελικά στην 9η θέση. Ο Νορβηγός οδηγός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με το πληγωμένο του χέρι, από την έξοδο του την πρώτη ημέρα, τα οποία τελικά τον οδήγησαν σε εγκατάλειψη, ενώ ο Άραβας ήταν ο άνετος νικητής της κατηγορίας WRC2 αφού όλοι οι βασικοί του αντίπαλοι εγκατέλειψαν σε κάποιο σκέλος του αγώνα.

Πίσω από το επιβλητικό 1-2 της Volkswagen (ακόμα ένα!) δεν υπήρχαν ανακατατάξεις στις υπόλοιπες θέσεις την τελευταία ημέρα. Ο Kris Meeke (Citroen DS3 WRC) οδηγώντας συντηρητικά κατάφερε να ελέγξει το ρυθμό του Andreas Mikkelsen  (VW Polo R WRC) και να ανέβει στο βάθρο. Πίσω τους ακολούθησε ο Thierry Neuville με Hyundai i20 WRC που δεν αντιμετώπισε προβλήματα με το αυτοκίνητο του την Κυριακή!

Επιτέλους τερματισμός για τον Robert Kubica και το LOTOS Ford Fiesta του, που κινήθηκε κι αυτός σε ρυθμούς τερματισμού, καταφέρνοντας μάλιστα να ανέβει στην 6η θέση της κατάταξης, ανεβάζοντας ρυθμό στην τελευταία ειδική του αγώνα, όταν ένιωσε να απειλείται από τον Elfyn Evans που τερμάτισε πίσω του.

Ο Prokop (Ford Fiesta WRC) τερμάτισε για ακόμα έναν αγώνα στη βαθμολογούμενη 10αδα ενώ τον νικητή της κατηγορίας WRC2 Nasser Al Attiyah, που με την 2η νίκη του στο θεσμό σε ισάριθμους αγώνες γίνεται αυτομάτως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ακολούθησαν οι Nicolas Fuchs (Ford Fiesta RRC), που κατάφερε να ανέβει στη 2η θέση μετά από αντεπίθεση διαρκείας την τελευταία ημέρα και Diego Dominguez (Ford Fiesta R5). Οι ταχύτατοι στις ειδικές Bertelli (Ford Fiesta RRC) και Tanak (Ford Fiesta R5) βρέθηκαν πιο πίσω στην κατάταξη αφού δεν τερμάτισαν σε όλες τις ειδικές του αγώνα.

Μακάρι στον επόμενο αγώνα στη Σαρδηνία να έχουμε και πάλι ενδιαφέρον στην κορυφή και, γιατί όχι, διεκδίκηση της νίκης από περισσότερους οδηγούς, εκτός των δύο της Volkswagen. 

arg3_meeke.jpg
arg4_mikel.jpg

Τελικά Αποτελέσματα:
  1. 1. J-M. Latvala-M. Anttila (VW Polo R WRC) 4.41.24,8
  2. 2. S. Ogier- J. Ingrassia (VW Polo R WRC) +1.26,9
  3. 3. K. Meeke- P. Nagle (Citroen DS3 WRC) +5.54,7
  4. 4. A. Mikkelsen- M. Markkula (VW Polo R WRC) +6.18,3
  5. 5. T. Neuville- N. Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +8.25,8
  6. 6. R. Kubica- M. Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC) +10.08,0
  7. 7. E. Evans- D. Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +10.32,2
  8. 8. M. Prokop-J. Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +12.03,9
  9. 9. M. Hirvonen- J. Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +19.54,8
  10. 10. N. Al Attiyah- G. Bernacchini (Ford Fiesta RRC) +23.10,2

 

Βαθμολογίες:

Οδηγοί
1.       S. Ogier 112
2.       J-M. Latvala 88
3.       M. Ostberg 48
4.       A. Mikkelsen 48
5.       M. Hirvonen 40
6.       K. Meeke 32
7.       T. Neuville 31
8.       E. Evans 26
Κατασκευαστές
1.       Volkswagen Motorsport 187
2.       Citroen Total Abu Dhabi WRT 90
3.       M-Sport WRT 68
4.       Hyundai Motorsport 55
5.       Volkswagen Motorsport II 52
WRC2
1.       Υ. Protasov 60 (5 αγώνες)
2.       L. Bertelli 56 (4)
3.       N. Al Attiyah 50 (2)
4.       K. Kruuda 37 (2)
5.       J. Ketomaa 36 (3)